B2C

Bewindvoering Aanvragen

Wat moet ik weten voor het bewindvoering aanvragen?

Wanneer je zelf de financiële problemen niet meer het hoofd kunt bieden of wanneer iemand in jouw omgeving niet meer in staat is tot het regelen van de eigen financiële administratie, kun je bewindvoering aanvragen. Het is een grote stap waarbij de financiële verantwoordelijkheden van deze persoon worden overgedragen aan iemand anders. Soms is het echter het laatste redmiddel om iemand te helpen. In dit artikel vertellen we je graag meer over wat je moet weten voor er bewindvoering wordt aangevraagd.

Wat is bewindvoering?

Wanneer iemand zeer problematische schulden heeft of zelf niet (meer) in staat is tot het regelen van de geldzaken, bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom, kan er bewindvoering worden aangevraagd. De persoon in kwestie wordt wilsonbekwaam verklaard door een kantonrechter en de verantwoordelijkheden voor de financiën worden overgedragen aan iemand anders. Bewindvoering aanvragen is mogelijk voor personen van 18 jaar en ouder.

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder krijgt veel verantwoordelijkheden bij aanstelling. In principe neemt deze persoon alle financiële zaken van iemand over. Een bewindvoerder is dus onder andere verantwoordelijk voor:

  • het bijhouden van de administratie;
  • het betalen van rekeningen;
  • het afbetalen van openstaande schulden;
  • het openen en afhandelen van post;
  • het beheren van eigendommen;
  • de uitgifte van leefgeld;
  • en alle overige geldzaken regelen.

Een bewindvoerder aanstellen

Een bewindvoerder wordt door de kantonrechter aangesteld om de financiën op orde te krijgen, schulden af te betalen en rekeningen en eigendommen te beheren. Dat is een flinke verantwoordelijkheid die erg serieus moet worden genomen. De kantonrechter kan hiervoor een partner of een familielid aanstellen, maar kan ook een professioneel bewindvoerder die speciaal voor deze situatie in de arm is genomen aanstellen als bewindvoerder. Het voordeel van een expert is dat hij of zij al veel ervaring heeft met bewindvoering en de problemen vaak snel en effectief kan oplossen. Vaak wordt deze persoon aangesteld in overleg met de familie of de instelling waar de persoon woonachtig is.

Bewindvoering aanvragen

Het aanvragen van bewindvoering verloopt via de lokale rechtbank. De persoon in kwestie kan zelf bewindvoering aanvragen, maar dit kan ook worden gedaan door een partner, ouder, kind, familielid, instelling of officier van justitie. Er zijn gestandaardiseerde formulieren beschikbaar die kunnen worden ingevuld. Deze formulieren worden ingediend bij de rechtbank in de regio. De kantonrechter zal vervolgens de zaak in behandeling nemen. Bewindvoering overdragen is een serieuze zaak waar de rechter de tijd voor neemt en waar veel factoren voor in overweging worden genomen.

Andere opties

Bewindvoering aanvragen voor iemand is een grote stap. Je verklaart iemand wilsonbekwaam en de verantwoordelijkheid voor zowel de financiën als de eigendommen wordt (tijdelijk) overgedragen. Als je denkt dat iemands financiële situatie ook gebaat kan zijn bij minder ingrijpende maatregelen, kan budgetbeheer worden overwogen. Er wordt dan iemand anders aangesteld, een familielid of een professionele budgetbeheerder, die de financiële administratie samen met de persoon in kwestie regelt en schulden aflost. Wanneer de financiële situatie echter schrijnend is en iemand echt zelf niet in staat is tot het voeren van de administratie, is bewindvoering soms de enige mogelijkheid.