B2B

Beste dubbele elektrische kolf

Hoe vaak afkolven?

Om de borstvoeding op gang te brengen en op peil te houden, moet u net zo vaak kolven als wanneer u
uw kind aan de borst zou voeden. Dat betekent dus minimaal acht keer per dag als het kind nog niet
zelf drinkt. Wanneer uw kind al enkele (volledige) voedingen aan de borst drinkt, kolft u alleen iedere
gemiste voeding. Als uw kind nog niet voldoende per voeding drinkt, kan nakolven na een voeding
nodig zijn. U kunt het beste binnen twaalf uur na de bevalling beginnen met (hand)kolven. Bij opname op een couveuseafdeling zo snel mogelijk na de geboorte, het liefst binnen zes uur.

Effectief kolven

Zorg voor iets te drinken binnen handbereik want veel moeders krijgen dorst tijdens het kolven. Goed handen wassen. Zet alle benodigdheden binnen handbereik. Zet de kolf volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar. Zorg ervoor dat u comfortabel zit en probeer zo goed mogelijk te ontspannen, sluit zo nodig de
bedgordijnen en maak gebruik van kussens om uw armen te ondersteunen. Leg een katoenen luier onder uw borsten, deze vangt de gelekte melk op. Zorg voor een passend borstschild, deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Houd het borstschild tussen duim en wijsvinger en druk het zachtjes tegen de borst, de tepel moet in het midden van het borstschild zitten om schuren van de tepel tegen het plastic te voorkomen. Zet het dubbel kolfapparaat aan met behulp van de aan/uit toets en begin te kolven. Kies een comfortabele zuigkracht die voor u het beste resultaat geeft en geen ongemak veroorzaakt, want kolven mag geen pijn doen. Verhoog/verlaag eventueel tijdens het kolven geleidelijk het vacuümniveau met behulp van de regelknop. Bij het stoppen van het afkolven eerst het kolfapparaat uitzetten en dan pas het borstschild van de borst nemen, dus eerst het vacuüm verbreken. Kolf indien mogelijk vlak voor het rusten (slapen). Door de ontspannende werking van de borstvoedingshormonen rust u extra goed.

Na het kolven

Wij adviseren u na het kolven de moedermelkmelk zo snel mogelijk in de koelkast te zetten (niet in de deur i.v.m. temperatuurschommelingen!)